Nalazite se ovdje: Blue Bear » Vijesti » Web stranica » Sigurnosni Savjeti Za Web Stranicu

Sigurnosni Savjeti Za Web Stranicu

Sigurnost web stranica postaje sve važnija. Svaki vlasnik web stranice mora biti svjestan prijetnji koje vrebaju na internetu te poduzeti odgovarajuće mjere kako bi zaštitio svoju stranicu, podatke i korisnike.
Autor: Gabrijel Matanović
Objavljeno: 01. lipnja. 2024.
Kategorija: Web stranica
Oznake: CMS | Digitalna transformacija | HTML | Joomla | SEO | Web stranica | Wordpress | Zelena tranzicija

Sigurnost web stranica postaje sve važnija. Svaki vlasnik web stranice mora biti svjestan prijetnji koje vrebaju na internetu te poduzeti odgovarajuće mjere kako bi zaštitio svoju stranicu, podatke i korisnike.

Sigurnosni savjeti za web stranicu

Za sigurnu web stranicu Koristite SSL certifikat

Prvi i osnovni korak u sigurnosti vaše web stranice je implementacija SSL (Secure Sockets Layer) certifikata. SSL osigurava da su svi podaci koji se razmjenjuju između korisnika i servera šifrirani, čime se smanjuje rizik od presretanja podataka. SSL certifikat također povećava povjerenje korisnika, jer će vaša web stranica prikazivati “https://” umjesto “http://” u adresnoj traci preglednika, zajedno s ikonom zaključanog lokota.

Redovito ažurirajte software

Bez obzira na platformu ili CMS (Content Management System) koju koristite, važno je redovito ažurirati sav software. To uključuje jezgru sustava, dodatke i teme. Ažuriranja često uključuju sigurnosne zakrpe koje ispravljaju ranjivosti koje hakeri mogu iskoristiti. Automatizirajte ažuriranja gdje je to moguće, ali također provjerite ručno kako biste bili sigurni da je sve uvijek ažurirano.

Snažne lozinke i dvofaktorska autentifikacija

Jedan od najčešćih načina na koji hakeri dobivaju pristup web stranicama je putem slabih lozinki. Koristite složene i jedinstvene lozinke za sve korisničke račune na vašoj web stranici. Lozinke bi trebale sadržavati kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova. Osim toga, omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) za dodatni sloj zaštite. 2FA zahtijeva da korisnici unesu dodatni kod koji se šalje na njihov mobilni uređaj, čime se značajno smanjuje rizik od neovlaštenog pristupa.

Redovita sigurnosna kopija

Bez obzira na to koliko je vaša web stranica sigurna, uvijek postoji rizik od hakerskih napada ili tehničkih problema. Redovite sigurnosne kopije osiguravaju da možete brzo vratiti svoju web stranicu u slučaju incidenta. Automatske sigurnosne kopije trebale bi se provoditi svakodnevno, a kopije bi trebale biti pohranjene na sigurnom mjestu izvan glavnog servera.

Zaštita od DDoS napada

Distribuirani napadi uskraćivanja usluge (DDoS) mogu ozbiljno ugroziti dostupnost vaše web stranice. Ulaganje u DDoS zaštitu može vam pomoći da vaša web stranica ostane dostupna čak i tijekom napada. Mnogi pružatelji web hostinga nude integrirane DDoS zaštitne usluge, ali možete se odlučiti i za specijalizirane usluge kao što su Cloudflare ili Akamai.

Ograničite pokušaje prijave

Hakeri često koriste brute force napade kako bi pogodili korisnička imena i lozinke. Ograničavanjem broja pokušaja prijave u određeno vrijeme možete spriječiti ove napade. Postoje razni dodaci i alati koji vam mogu pomoći u implementaciji ove mjere, kao što su Login Lockdown za WordPress.

Koristite sigurnosne dodatke

Ako koristite CMS poput WordPressa, postoji niz sigurnosnih dodataka koji mogu značajno poboljšati sigurnost vaše web stranice. Dodaci kao što su Wordfence, Sucuri i iThemes Security nude različite funkcije uključujući skeniranje zlonamjernog softvera, vatrozidove i monitoriranje prijava. Instalacija i pravilna konfiguracija ovih dodataka može vam pomoći da zaštitite svoju stranicu od različitih vrsta prijetnji.

Redovito skeniranje zlonamjernog softvera

Redovito skeniranje vaše web stranice za zlonamjerni softver može vam pomoći da rano otkrijete i uklonite prijetnje. Mnoga sigurnosna rješenja nude automatizirane skenere koji provjeravaju vašu stranicu na poznate ranjivosti i zlonamjerne skripte. Osim skeniranja, važno je imati i plan za brzo reagiranje na otkrivene prijetnje.

Ograničite pristup

Samo ovlaštene osobe trebale bi imati pristup administrativnim dijelovima vaše web stranice. Ograničite broj korisnika s administratorskim privilegijama i osigurajte da svi korisnici imaju odgovarajuće razine pristupa u skladu s njihovim potrebama. Ovo smanjuje rizik od neovlaštenih promjena ili pristupa osjetljivim podacima.

Educirajte korisnike i osoblje

Korisnici i zaposlenici su prva linija obrane protiv sigurnosnih prijetnji. Obrazovanje o sigurnosnim praksama, poput prepoznavanja phishing napada, korištenja sigurnih lozinki i važnosti redovitog ažuriranja softvera, može značajno smanjiti rizik od napada. Redovite obuke i informativne kampanje mogu pomoći u održavanju visokog nivoa svijesti o sigurnosti.

Sigurnosti web stranica je kontinuirani proces koji zahtijeva stalnu pažnju i prilagodbu. Ako i Vi želite potpuno sigurnu web stranicu ili trebate pomoć sa implementacijom sigurnosnih sustava u postojeću web stranicu, obratite nam se s povjerenjem klikom OVDJE!

Strojno Učenje u Digitalnom Marketingu

Strojno Učenje u Digitalnom Marketingu

Strojno učenje (ML) postaje sve važniji alat u digitalnom marketingu. Ova tehnologija omogućava tvrtkama da prikupe, analiziraju i koriste podatke na način koji do nedavno nije bio moguć. Što je strojno učenje? Strojno učenje je podskup umjetne inteligencije (AI) koji...

Primjena Strojnog Učenja u Web Developmentu

Primjena Strojnog Učenja u Web Developmentu

Strojno učenje, kao grana umjetne inteligencije, posljednjih godina postaje sve važniji dio web developmenta. Integracija strojnog učenja omogućuje stvaranje inteligentnijih, personaliziranih i učinkovitijih web aplikacija koje poboljšavaju korisničko iskustvo i...

Strojno Učenje: Najznačajnija grana UI

Strojno Učenje: Najznačajnija grana UI

Strojno učenje, jedna od najznačajnijih grana umjetne inteligencije, brzo se razvija i nalazi primjenu u brojnim industrijama. Od automatizacije procesa do prediktivne analize, strojno učenje omogućuje računalima da uče iz podataka i donose odluke bez eksplicitnog...

Trendovi AI u  web developmentu za 2025. godinu

Trendovi AI u web developmentu za 2025. godinu

Umjetna inteligencija (UI) dramatično je transformirala industriju web razvoja. Sa sve većim napretkom u tehnologiji strojnog učenja i obrade prirodnog jezika, očekuje se da će 2025. godina donijeti još više inovacija i promjena. Automatizacija dizajna uz pomoć...

Trebate kvalitetnu i povoljnu web stranicu?

Izrada web stranica uz super brzi web hosting. Moderne responzive i povoljne web stranice koje će odgovarati Vašem poslovanju, dati bolje rezultate i privući nove klijente.

Zatražite ponudu

Imate projekt na umu?

Započnimo suradnju i realizirajmo Vašu ideju.

Share This