fbpx
Nalazite se ovdje: Blue Bear » Vijesti » Web stranica » Popularni CMS sustavi

Popularni CMS sustavi

Gotovo svaka tvrtka, organizacija ili pojedinac treba web stranicu. Bilo da želite pokrenuti blog, online trgovinu ili jednostavno predstaviti svoj rad, ključni alat koji vam može pomoći u tome je CMS (Content Management System) ili sustav za upravljanje sadržajem. CMS sustavi omogućuju jednostavno kreiranje, uređivanje i upravljanje sadržajem na web stranici bez potrebe za dubokim tehničkim znanjem.
Autor: Gabrijel Matanović
Objavljeno: 02. srpnja. 2024.
Kategorija: Web stranica
Oznake: CMS | Digitalni marketing | Joomla | poslovanje | SEO | Web stranica | Wordpress | Zelena tranzicija

Gotovo svaka tvrtka, organizacija ili pojedinac treba web stranicu. Bilo da želite pokrenuti blog, online trgovinu ili jednostavno predstaviti svoj rad, ključni alat koji vam može pomoći u tome je CMS (Content Management System) ili sustav za upravljanje sadržajem. CMS sustavi omogućuju jednostavno kreiranje, uređivanje i upravljanje sadržajem na web stranici bez potrebe za dubokim tehničkim znanjem.

popularni CMS sustavi

što je cms?

CMS je software koji omogućuje korisnicima da kreiraju, uređuju i upravljaju sadržajem na web stranici. Glavna prednost CMS sustava je u tome što korisnici ne moraju imati duboko tehničko znanje ili iskustvo u programiranju kako bi mogli upravljati svojom web stranicom. CMS sustavi nude intuitivne alate i sučelja koja olakšavaju proces uređivanja sadržaja.

Popularni cms sustavi

WordPress

WordPress je najpopularniji CMS na svijetu, s više od 40% udjela u svim web stranicama. Ovaj sustav je poznat po svojoj fleksibilnosti, jednostavnosti korištenja i širokom spektru dodataka i tema koje omogućuju prilagodbu stranice prema specifičnim potrebama.

Prednosti wordpressa

 • Jednostavnost korištenja: WordPress ima korisnički prijateljsko sučelje koje omogućuje lako upravljanje sadržajem.
 • Fleksibilnost: Tisuće dodataka i tema omogućuju neograničene mogućnosti prilagodbe.
 • SEO-friendly: WordPress je optimiziran za pretraživače, što olakšava postizanje boljih rezultata na Googleu.

Nedostatci wordpressa

 • Sigurnost: Zbog svoje popularnosti, WordPress je česta meta hakerskih napada, ali redovite ažuriranja i sigurnosni dodaci mogu smanjiti ovaj rizik.
 • Brzina: Previše dodataka može usporiti web stranicu.

Joomla

Joomla je drugi najpopularniji CMS sustav koji nudi dobru ravnotežu između prilagodljivosti i jednostavnosti korištenja. Koristi se za razne tipove web stranica, od jednostavnih blogova do kompleksnih poslovnih portala.

prednosti joomle

 • Fleksibilnost: Joomla nudi napredne opcije za korisnike koji žele veću kontrolu nad svojim web stranicama.
 • Zajednica: Aktivna zajednica korisnika i razvojnih inženjera nudi podršku i resurse.

nedostatci joomle

Učenje: Joomla može biti teža za početnike u usporedbi s WordPressom.

Manje dodataka: Iako nudi dovoljno opcija, broj dodataka je manji nego kod WordPressa.

Drupal

Drupal je moćan CMS koji se često koristi za kompleksne web stranice koje zahtijevaju napredne funkcionalnosti. Pogodan je za velike korporacije i organizacije s specifičnim potrebama.

prednosti drupala

 • Skalabilnost: Pogodan za velike web stranice s visokim prometom.
 • Sigurnost: Drupal je poznat po svojoj visokoj razini sigurnosti.

Nedostatci Drupala

 • Složenost: Drupal ima strmiju krivulju učenja i može biti izazovan za korisnike bez tehničkog znanja.
 • Vrijeme razvoja: Kreiranje i održavanje web stranice u Drupalu može zahtijevati više vremena i resursa.

Kako odabrati pravi cms

Odabir pravog CMS-a ovisi o nekoliko faktora:

 • Vrsta web stranice: Razmislite o tipu web stranice koju želite izgraditi. Blog, online trgovina, portfolio, ili poslovna stranica imaju različite zahtjeve.
 • Tehničko znanje: Koliko ste tehnički potkovani? Ako ste početnik, WordPress može biti najbolji izbor zbog svoje jednostavnosti.
 • Prilagodljivost: Koliko prilagodbi i specifičnih funkcionalnosti trebate? Joomla i Drupal nude više mogućnosti za napredne korisnike.
 • Budžet: Koji je vaš budžet za izradu i održavanje web stranice? Neki CMS-ovi zahtijevaju više resursa za postavljanje i održavanje.

CMS sustavi su neophodni alati za izgradnju i upravljanje web stranicama u današnjem digitalnom svijetu. WordPress, Joomla i Drupal su među najpopularnijim opcijama, svaki sa svojim prednostima i nedostacima. Odabir pravog CMS-a ovisi o vašim specifičnim potrebama, tehničkom znanju i resursima. Ako niste sigurni u svoje vještine najbolje se obratiti profesionalcima klikom OVDJE!

Optimizacija Performansi Pomoću Umjetne Inteligencije

Optimizacija Performansi Pomoću Umjetne Inteligencije

Brzina i učinkovitost ključni su za uspjeh web stranica i aplikacija. Optimizacija performansi postaje sve važnija. Umjetna inteligencija (AI) nudi inovativna rješenja koja mogu značajno poboljšati performanse sustava, povećati zadovoljstvo korisnika i unaprijediti...

Personalizacija sadržaja Pomoću Umjetne Inteligencije

Personalizacija sadržaja Pomoću Umjetne Inteligencije

U svijetu gdje je konkurencija sve oštrija, personalizacija sadržaja postaje ključni alat za privlačenje i zadržavanje korisnika. Umjetna inteligencija (AI) igra vitalnu ulogu u ovoj transformaciji, omogućavajući tvrtkama da pruže jedinstveno i prilagođeno iskustvo...

Umjetna inteligencija: Sigurnost i Prevencija Prevara

Umjetna inteligencija: Sigurnost i Prevencija Prevara

Sigurnost podataka i prevencija prevara postaju sve važniji aspekti poslovanja. Sve veći broj tvrtki okreće se umjetnoj inteligenciji (AI) kako bi poboljšale svoje sigurnosne protokole i zaštitile se od sve sofisticiranijih oblika prijevara. AI donosi nove mogućnosti...

Implementacija Virtualnih Asistenata u Poslovanje

Implementacija Virtualnih Asistenata u Poslovanje

Tehnologija igra ključnu ulogu u transformaciji poslovanja. Jedan od najnovijih trendova koji sve više postaje neizostavan dio modernih poslovanja je implementacija virtualnih asistenata. Ovi inteligentni sustavi, koji koriste umjetnu inteligenciju (AI) i tehnologiju...

Trebate kvalitetnu i povoljnu web stranicu?

Izrada web stranica uz super brzi web hosting. Moderne responzive i povoljne web stranice koje će odgovarati Vašem poslovanju, dati bolje rezultate i privući nove klijente.

Zatražite ponudu

Imate projekt na umu?

Započnimo suradnju i realizirajmo Vašu ideju.

Share This