Nalazite se ovdje: Blue Bear » Vijesti » Web stranica » Popularni CMS sustavi

Popularni CMS sustavi

Gotovo svaka tvrtka, organizacija ili pojedinac treba web stranicu. Bilo da želite pokrenuti blog, online trgovinu ili jednostavno predstaviti svoj rad, ključni alat koji vam može pomoći u tome je CMS (Content Management System) ili sustav za upravljanje sadržajem. CMS sustavi omogućuju jednostavno kreiranje, uređivanje i upravljanje sadržajem na web stranici bez potrebe za dubokim tehničkim znanjem.
Autor: Gabrijel Matanović
Objavljeno: 02. srpnja. 2024.
Kategorija: Web stranica
Oznake: CMS | Digitalni marketing | Joomla | poslovanje | SEO | Web stranica | Wordpress | Zelena tranzicija

Gotovo svaka tvrtka, organizacija ili pojedinac treba web stranicu. Bilo da želite pokrenuti blog, online trgovinu ili jednostavno predstaviti svoj rad, ključni alat koji vam može pomoći u tome je CMS (Content Management System) ili sustav za upravljanje sadržajem. CMS sustavi omogućuju jednostavno kreiranje, uređivanje i upravljanje sadržajem na web stranici bez potrebe za dubokim tehničkim znanjem.

popularni CMS sustavi

što je cms?

CMS je software koji omogućuje korisnicima da kreiraju, uređuju i upravljaju sadržajem na web stranici. Glavna prednost CMS sustava je u tome što korisnici ne moraju imati duboko tehničko znanje ili iskustvo u programiranju kako bi mogli upravljati svojom web stranicom. CMS sustavi nude intuitivne alate i sučelja koja olakšavaju proces uređivanja sadržaja.

Popularni cms sustavi

WordPress

WordPress je najpopularniji CMS na svijetu, s više od 40% udjela u svim web stranicama. Ovaj sustav je poznat po svojoj fleksibilnosti, jednostavnosti korištenja i širokom spektru dodataka i tema koje omogućuju prilagodbu stranice prema specifičnim potrebama.

Prednosti wordpressa

  • Jednostavnost korištenja: WordPress ima korisnički prijateljsko sučelje koje omogućuje lako upravljanje sadržajem.
  • Fleksibilnost: Tisuće dodataka i tema omogućuju neograničene mogućnosti prilagodbe.
  • SEO-friendly: WordPress je optimiziran za pretraživače, što olakšava postizanje boljih rezultata na Googleu.

Nedostatci wordpressa

  • Sigurnost: Zbog svoje popularnosti, WordPress je česta meta hakerskih napada, ali redovite ažuriranja i sigurnosni dodaci mogu smanjiti ovaj rizik.
  • Brzina: Previše dodataka može usporiti web stranicu.

Joomla

Joomla je drugi najpopularniji CMS sustav koji nudi dobru ravnotežu između prilagodljivosti i jednostavnosti korištenja. Koristi se za razne tipove web stranica, od jednostavnih blogova do kompleksnih poslovnih portala.

prednosti joomle

  • Fleksibilnost: Joomla nudi napredne opcije za korisnike koji žele veću kontrolu nad svojim web stranicama.
  • Zajednica: Aktivna zajednica korisnika i razvojnih inženjera nudi podršku i resurse.

nedostatci joomle

Učenje: Joomla može biti teža za početnike u usporedbi s WordPressom.

Manje dodataka: Iako nudi dovoljno opcija, broj dodataka je manji nego kod WordPressa.

Drupal

Drupal je moćan CMS koji se često koristi za kompleksne web stranice koje zahtijevaju napredne funkcionalnosti. Pogodan je za velike korporacije i organizacije s specifičnim potrebama.

prednosti drupala

  • Skalabilnost: Pogodan za velike web stranice s visokim prometom.
  • Sigurnost: Drupal je poznat po svojoj visokoj razini sigurnosti.

Nedostatci Drupala

  • Složenost: Drupal ima strmiju krivulju učenja i može biti izazovan za korisnike bez tehničkog znanja.
  • Vrijeme razvoja: Kreiranje i održavanje web stranice u Drupalu može zahtijevati više vremena i resursa.

Kako odabrati pravi cms

Odabir pravog CMS-a ovisi o nekoliko faktora:

  • Vrsta web stranice: Razmislite o tipu web stranice koju želite izgraditi. Blog, online trgovina, portfolio, ili poslovna stranica imaju različite zahtjeve.
  • Tehničko znanje: Koliko ste tehnički potkovani? Ako ste početnik, WordPress može biti najbolji izbor zbog svoje jednostavnosti.
  • Prilagodljivost: Koliko prilagodbi i specifičnih funkcionalnosti trebate? Joomla i Drupal nude više mogućnosti za napredne korisnike.
  • Budžet: Koji je vaš budžet za izradu i održavanje web stranice? Neki CMS-ovi zahtijevaju više resursa za postavljanje i održavanje.

CMS sustavi su neophodni alati za izgradnju i upravljanje web stranicama u današnjem digitalnom svijetu. WordPress, Joomla i Drupal su među najpopularnijim opcijama, svaki sa svojim prednostima i nedostacima. Odabir pravog CMS-a ovisi o vašim specifičnim potrebama, tehničkom znanju i resursima. Ako niste sigurni u svoje vještine najbolje se obratiti profesionalcima klikom OVDJE!

Strojno Učenje u Digitalnom Marketingu

Strojno Učenje u Digitalnom Marketingu

Strojno učenje (ML) postaje sve važniji alat u digitalnom marketingu. Ova tehnologija omogućava tvrtkama da prikupe, analiziraju i koriste podatke na način koji do nedavno nije bio moguć. Što je strojno učenje? Strojno učenje je podskup umjetne inteligencije (AI) koji...

Primjena Strojnog Učenja u Web Developmentu

Primjena Strojnog Učenja u Web Developmentu

Strojno učenje, kao grana umjetne inteligencije, posljednjih godina postaje sve važniji dio web developmenta. Integracija strojnog učenja omogućuje stvaranje inteligentnijih, personaliziranih i učinkovitijih web aplikacija koje poboljšavaju korisničko iskustvo i...

Strojno Učenje: Najznačajnija grana UI

Strojno Učenje: Najznačajnija grana UI

Strojno učenje, jedna od najznačajnijih grana umjetne inteligencije, brzo se razvija i nalazi primjenu u brojnim industrijama. Od automatizacije procesa do prediktivne analize, strojno učenje omogućuje računalima da uče iz podataka i donose odluke bez eksplicitnog...

Trendovi AI u  web developmentu za 2025. godinu

Trendovi AI u web developmentu za 2025. godinu

Umjetna inteligencija (UI) dramatično je transformirala industriju web razvoja. Sa sve većim napretkom u tehnologiji strojnog učenja i obrade prirodnog jezika, očekuje se da će 2025. godina donijeti još više inovacija i promjena. Automatizacija dizajna uz pomoć...

Trebate kvalitetnu i povoljnu web stranicu?

Izrada web stranica uz super brzi web hosting. Moderne responzive i povoljne web stranice koje će odgovarati Vašem poslovanju, dati bolje rezultate i privući nove klijente.

Zatražite ponudu

Imate projekt na umu?

Započnimo suradnju i realizirajmo Vašu ideju.

Share This