fbpx
Nalazite se ovdje: Blue Bear » Vijesti » Web stranica » Kako Izraditi Web Stranicu za Početnike

Kako Izraditi Web Stranicu za Početnike

Izrada web stranice može se činiti zastrašujućim zadatkom, posebno za početnike. U svijetu gdje se tehnološki trendovi brzo razvijaju, prisutnost na internetu, postala je ključna za osobne i poslovne svrhe. Bez obzira želite li podijeliti svoje hobije i interese, promovirati svoje poslovanje, ili čak pokrenuti online trgovinu, web stranica je savršen način za postizanje tih ciljeva.
Autor: Gabrijel Matanović
Objavljeno: 28. lipnja. 2024.
Kategorija: Web stranica
Oznake: CMS | Digitalna transformacija | Izrada web stranice za početnike | Joomla | poslovanje | SEO | Web stranica | Wordpress

Izrada web stranice može se činiti zastrašujućim zadatkom, posebno za početnike. U svijetu gdje se tehnološki trendovi brzo razvijaju, prisutnost na internetu, postala je ključna za osobne i poslovne svrhe. Bez obzira želite li podijeliti svoje hobije i interese, promovirati svoje poslovanje, ili čak pokrenuti online trgovinu, web stranica je savršen način za postizanje tih ciljeva.

Tehnologija danas pruža mnogo alata i platformi koje olakšavaju izradu web stranica, čak i za one koji nemaju prethodno iskustvo u programiranju ili dizajnu. Ono što je nekad zahtijevalo složene kodove i puno tehničkog znanja, sada se može postići s intuitivnim alatima za izradu stranica koji nude jednostavne drag-and-drop opcije. Bez obzira na to, važno je razumjeti osnovne korake i komponente koje su uključene u stvaranje uspješne web stranice.

Izrada-web-stranice

koraci izrade web stranice

Planiranje i postavljanje ciljeva

Prvi korak u izradi web stranice je planiranje. Odlučite što želite postići svojom web stranicom. Postavite jasne ciljeve: hoće li stranica biti osobni blog, poslovna stranica, online trgovina ili portfolio? Definirajte ciljnu publiku i istražite konkurenciju kako biste dobili ideje i inspiraciju.

Odabir domene i hosting usluge

Domena je adresa vaše web stranice (npr. www.mojastranica.com). Pokušajte odabrati ime koje je lako pamtljivo i relevantno za sadržaj vaše stranice. Postoje mnogi registrari domena poput GoDaddy, Namecheap i drugih gdje možete kupiti domenu.

Hosting je usluga koja omogućuje da vaša web stranica bude dostupna na internetu. Postoje različiti hosting provideri, kao što su Bluehost, SiteGround i HostGator. Izaberite hosting paket koji odgovara vašim potrebama i budžetu.

Ako ipak ne možete odvojiti određenu svotu novca za hosting i domenu, postoje i besplatna rješenja:

Besplatne domene:

 1. Freenom: Freenom nudi besplatne domene s ekstenzijama poput .tk, .ml, .ga, .cf i .gq. Iako ove domene nisu toliko profesionalne kao .com ili .net, mogu biti dobra opcija za osobne projekte ili testiranje.
 2. InfinityFree: InfinityFree nudi besplatan hosting koji uključuje besplatnu poddomenu (vašodabir.epizy.com) ili možete koristiti vlastitu domenu.

Besplatne hosting usluge:

 1. InfinityFree: InfinityFree nudi besplatan web hosting bez reklama, s neograničenim prostorom za pohranu i neograničenim prometom. Također pruža besplatne poddomene i podržava vlastite domene.
 2. 000WebHost: Ova usluga nudi besplatan hosting s 1 GB prostora za pohranu, 10 GB mjesečnog prometa i podrškom za PHP i MySQL. Također možete koristiti vlastitu domenu ili besplatnu poddomenu (vašodabir.000webhostapp.com).
 3. AwardSpace: AwardSpace nudi besplatan hosting s 1 GB prostora za pohranu, 5 GB mjesečnog prometa i podrškom za jedan besplatni e-mail račun. Također nudi besplatne poddomene i podršku za vlastite domene.

Savjeti i oprrez kod odabira besplatnih usluga

Provjerite uvjete korištenja: Besplatne usluge često dolaze s određenim ograničenjima, poput ograničenog prostora za pohranu ili prikazivanja oglasa. Pažljivo pročitajte uvjete korištenja prije nego što se odlučite za besplatnu uslugu.

Sigurnost i podrška: Besplatni hosting često ne uključuje iste razine sigurnosti i podrške kao plaćene usluge. Razmotrite nadogradnju na plaćeni plan ako vaša web stranica postane popularna ili zahtijeva dodatnu sigurnost.

Profesionalnost: Ako planirate ozbiljan projekt ili poslovnu stranicu, možda je bolje uložiti u plaćenu domenu i hosting kako biste ostavili profesionalniji dojam.

Izbor platforme za izradu web stranice

Za početnike, najbolje je koristiti platformu koja omogućava jednostavnu izradu web stranica bez potrebe za programiranjem. Najpopularnije opcije su:

 • WordPress: Najpopularnija platforma za izradu web stranica koja nudi pregršt tema i dodataka.
 • Wix: Alat za izradu web stranica koji nudi drag-and-drop funkcionalnost.
 • Squarespace: Jednostavna platforma s lijepim dizajnerskim predlošcima.

Instalacija i postavljanje wordpressa

Priprema

Prije nego što započnete instalaciju WordPressa, trebat će vam sljedeće:

 • Domena: Adresa vaše web stranice (npr. www.vašastranica.com).
 • Hosting: Prostor na internetu gdje će biti pohranjena vaša web stranica.
 • Pristup cPanelu ili sličnom alatu za upravljanje vašim hosting računom.

Preuzimanje wordpressa

 • Idite na službenu web stranicu WordPress.org.
 • Kliknite na “Get WordPress” i zatim na “Download WordPress”. Preuzmite najnoviju verziju WordPressa na svoje računalo.

Postavljanje datoteka na server

Postoje dva načina kako možete postaviti WordPress datoteke na svoj server: putem cPanela ili korištenjem FTP klijenta.

Korištenje cPanela

 • Prijavite se na cPanel vašeg hosting računa.
 • Idite na “File Manager”.
 • Otvorite “public_html” ili korijenski direktorij gdje želite instalirati WordPress.
 • Kliknite na “Upload” i prenesite preuzeti WordPress ZIP paket.
 • Nakon završetka prijenosa, odaberite ZIP datoteku i kliknite “Extract” kako biste izdvojili sve datoteke.

Korištenje FTP Klijenta

 • Preuzmite i instalirajte FTP klijent poput FileZille.
 • Povežite se s vašim serverom koristeći FTP podatke (koje ćete dobiti od vašeg hosting providera).
 • Prenesite WordPress datoteke u “public_html” direktorij ili drugi korijenski direktorij.

Stvaranje baze podataka za web stranicu

 • Vratite se na cPanel.
 • Idite na “MySQL Databases”.Kreirajte novu bazu podataka i zapišite njezino ime.
 • Kreirajte novog MySQL korisnika i zapišite korisničko ime i lozinku.
 • Dodajte korisnika bazi podataka i dodijelite mu sve privilegije.

Instalacija WordPressa

Otvorite vaš web preglednik i idite na vašu domenu (npr. www.vašastranica.com).Vidjet ćete ekran za odabir jezika. Odaberite svoj jezik i kliknite “Continue”.Kliknite “Let’s go!” kako biste započeli s konfiguracijom baze podataka.

Unesite informacije o bazi podataka:

 • Database Name: Ime baze podataka koju ste kreirali.
 • Username: MySQL korisničko ime.
 • Password: MySQL lozinka.
 • Database Host: Najčešće “localhost”.
 • Table Prefix: Možete ostaviti kao “wp_” ili promijeniti ako želite.

Kliknite “Submit” i zatim “Run the installation”.

Na sljedećem ekranu, unesite informacije o vašoj web stranici:

 • Site Title: Naslov vaše stranice.
 • Username: Korisničko ime za prijavu u WordPress (neka bude sigurno).
 • Password: Jaka lozinka za prijavu.
 • Your Email: Vaša e-mail adresa.
 • Search Engine Visibility: Ostavite neoznačeno ako želite da tražilice indeksiraju vašu stranicu.

Kliknite “Install WordPress”

Prijava i početno postavljanje

Nakon uspješne instalacije, kliknite na “Log In”.Prijavite se koristeći korisničko ime i lozinku koje ste postavili.Nakon prijave, bit ćete preusmjereni na WordPress nadzornu ploču (Dashboard).

Prilagodba web stranice

Odabir Teme: Idite na “Appearance” > “Themes”. Možete odabrati jednu od unaprijed instaliranih tema ili kliknuti “Add New” kako biste pretraživali i instalirali nove teme.

Instalacija Dodataka: Idite na “Plugins” > “Add New”. Postoje tisuće dodataka za različite funkcionalnosti. Neki korisni dodaci uključuju Yoast SEO, Contact Form 7 i WooCommerce.

Dodavanje Stranica: Idite na “Pages” > “Add New” kako biste dodali nove stranice poput “O nama”, “Kontakt”, itd.

Kreiranje Postova: Idite na “Posts” > “Add New” za pisanje blog postova.

Optimizacija za Tražilice (seo)

SEO (optimizacija za tražilice) je proces optimizacije vaše web stranice kako bi se bolje rangirala na tražilicama poput Googlea. Najčešći plugin za SEO je Yoast SEO Neke osnovne SEO prakse uključuju:

 • Koristite relevantne ključne riječi u naslovima, podnaslovima i tekstu.
 • Dodajte meta opise i alt tagove slikama.
 • Osigurajte da je vaša stranica brzo učitava i da je optimizirana za mobilne uređaje (mobile first).

Testiranje i lansiranje Web Stranica

Prije nego što objavite svoju web stranicu, temeljito je testirajte. Provjerite sve linkove, formulare i funkcionalnosti kako biste osigurali da sve radi ispravno. Testirajte svoju stranicu na različitim uređajima i preglednicima kako biste osigurali da je prikaz ispravan svugdje.

Održavanje i ažuriranje Web Stranica

Nakon lansiranja, redovito održavajte svoju web stranicu. To uključuje ažuriranje softvera, sigurnosnih kopija, te redovito dodavanje novog sadržaja. Pratite analitiku web stranice kako biste razumjeli ponašanje posjetitelja i poboljšali korisničko iskustvo.

Ako niste sigurni kako napraviti web stranicu, obratite se stručnjacima klikom OVDJE!

Optimizacija Performansi Pomoću Umjetne Inteligencije

Optimizacija Performansi Pomoću Umjetne Inteligencije

Brzina i učinkovitost ključni su za uspjeh web stranica i aplikacija. Optimizacija performansi postaje sve važnija. Umjetna inteligencija (AI) nudi inovativna rješenja koja mogu značajno poboljšati performanse sustava, povećati zadovoljstvo korisnika i unaprijediti...

Personalizacija sadržaja Pomoću Umjetne Inteligencije

Personalizacija sadržaja Pomoću Umjetne Inteligencije

U svijetu gdje je konkurencija sve oštrija, personalizacija sadržaja postaje ključni alat za privlačenje i zadržavanje korisnika. Umjetna inteligencija (AI) igra vitalnu ulogu u ovoj transformaciji, omogućavajući tvrtkama da pruže jedinstveno i prilagođeno iskustvo...

Umjetna inteligencija: Sigurnost i Prevencija Prevara

Umjetna inteligencija: Sigurnost i Prevencija Prevara

Sigurnost podataka i prevencija prevara postaju sve važniji aspekti poslovanja. Sve veći broj tvrtki okreće se umjetnoj inteligenciji (AI) kako bi poboljšale svoje sigurnosne protokole i zaštitile se od sve sofisticiranijih oblika prijevara. AI donosi nove mogućnosti...

Implementacija Virtualnih Asistenata u Poslovanje

Implementacija Virtualnih Asistenata u Poslovanje

Tehnologija igra ključnu ulogu u transformaciji poslovanja. Jedan od najnovijih trendova koji sve više postaje neizostavan dio modernih poslovanja je implementacija virtualnih asistenata. Ovi inteligentni sustavi, koji koriste umjetnu inteligenciju (AI) i tehnologiju...

Trebate kvalitetnu i povoljnu web stranicu?

Izrada web stranica uz super brzi web hosting. Moderne responzive i povoljne web stranice koje će odgovarati Vašem poslovanju, dati bolje rezultate i privući nove klijente.

Zatražite ponudu

Imate projekt na umu?

Započnimo suradnju i realizirajmo Vašu ideju.

Share This