Nalazite se ovdje: Blue Bear » Vijesti » Web aplikacija » Progresivne Web Aplikacije (PWA)

Progresivne Web Aplikacije (PWA)

U posljednjih nekoliko godina, tehnologija je doživjela izuzetan napredak, a korisnici sve više očekuju brzo i besprijekorno iskustvo prilikom korištenja digitalnih proizvoda. U tom kontekstu, progresivne web aplikacije (PWA) predstavljaju značajan iskorak. Ova inovativna tehnologija spaja najbolje značajke web stranica i mobilnih aplikacija, omogućujući korisnicima da uživaju u izvanrednom iskustvu bez obzira na uređaj koji koriste ili kvalitetu internetske veze.
Autor: Gabrijel Matanović
Objavljeno: 29. lipnja. 2024.
Kategorija: Web aplikacija
Oznake: CMS | HTML | poslovanje | Progresivna web aplikacija | PWA | Web aplikacija | Web stranica

U posljednjih nekoliko godina, tehnologija je doživjela izuzetan napredak, a korisnici sve više očekuju brzo i besprijekorno iskustvo prilikom korištenja digitalnih proizvoda. U tom kontekstu, progresivne web aplikacije (PWA) predstavljaju značajan iskorak. Ova inovativna tehnologija spaja najbolje značajke web stranica i mobilnih aplikacija, omogućujući korisnicima da uživaju u izvanrednom iskustvu bez obzira na uređaj koji koriste ili kvalitetu internetske veze.

Progresivne-web-aplikacije

što su progresivne web aplikacije?

Progresivne web aplikacije (PWA) su vrsta web aplikacija koje koriste suvremene web tehnologije kako bi pružile iskustvo slično mobilnim aplikacijama. One su dizajnirane da budu brze, pouzdane i angažirajuće, bez obzira na mrežnu vezu ili uređaj koji korisnik koristi. No, da bismo u potpunosti razumjeli što su progresivne web aplikacije i zašto su toliko važne, potrebno je detaljnije razmotriti njihove temeljne karakteristike i načine na koje djeluju.

Ključne značajke

Brzina

Jedna od glavnih prednosti progresivnih web aplikacija je njihova brzina. Zahvaljujući tehnologijama poput Service Worker-a, PWA aplikacije mogu predmemorirati ključne resurse i omogućiti brzo učitavanje stranica, čak i kada je mrežna veza spora ili potpuno nedostupna. Ovo rezultira boljim korisničkim iskustvom i smanjenjem stope napuštanja stranica.

Pouzdanost

Progresivne web aplikacije rade offline ili na mrežama niske kvalitete. Korištenjem Service Worker-a, PWA aplikacije mogu funkcionirati čak i kada korisnik nema pristup internetu. Ovo je izuzetno korisno za korisnike u područjima s ograničenom mrežnom povezanošću.

Angažman

Progresivne web aplikacije omogućuju korisnicima da ih instaliraju na svoje uređaje baš kao i mobilne aplikacije, bez potrebe za prolaskom kroz trgovine aplikacija. Osim toga, PWA podržavaju obavijesti (push notifications), omogućujući tvrtkama da zadrže korisnike angažiranima i informiranima.

Prednosti progresivnih web aplikacija

povećana dostupnost

Za razliku od tradicionalnih mobilnih aplikacija, progresivne web aplikacije mogu biti dostupne na bilo kojem uređaju s modernim web preglednikom. To uključuje stolna računala, tablete i pametne telefone. Ovo povećava doseg aplikacije i osigurava širu publiku.

Smanjeni troškovi razvoja

Razvijanje i održavanje zasebnih verzija aplikacija za iOS i Android može biti skupo i vremenski zahtjevno. Progresivne web aplikacije omogućuju tvrtkama da razviju jednu aplikaciju koja radi na svim platformama, čime se smanjuju troškovi i vrijeme razvoja.

jednostavnost ažuriranja

PWA aplikacije se automatski ažuriraju kada korisnik posjeti web stranicu. Ovo eliminira potrebu za korisnicima da preuzimaju i instaliraju ažuriranja, što može biti dosadno i dovesti do toga da korisnici koriste zastarjele verzije aplikacije.

bolje performanse

Korištenjem predmemoriranja i drugih tehnologija, progresivne web aplikacije mogu pružiti brzo i tečno korisničko iskustvo. Ovo rezultira zadovoljnijim korisnicima i može poboljšati SEO rangiranje web stranice, jer Google daje prednost brzim i “mobile frendly” stranicama.

Povećana sigurnost

Progresivne web aplikacije zahtijevaju HTTPS protokol, što osigurava sigurno pregledavanje i zaštitu korisničkih podataka. Ovo je posebno važno u današnje vrijeme kada su sigurnost i privatnost korisnika na vrhuncu.

Primjeri uspješnih PWA aplikacija

Poznate tvrtke već koriste progresivne web aplikacije kako bi poboljšale svoje poslovanje i korisničko iskustvo.

  • Twitter Lite (sadašnji X) : PWA verzija Twitter-a koja pruža brzo i pouzdano iskustvo čak i na mrežama niske kvalitete.
  • Alibaba: Kineski e-commerce gigant koristi PWA za povećanje angažmana i konverzija među mobilnim korisnicima.
  • Pinterest: PWA aplikacija Pinteresta rezultirala je povećanjem vremena provedenog na stranici i broja oglasa prikazanih korisnicima.

U budućnosti možemo očekivati još veći rast i razvoj progresivnih web aplikacija, čineći ih ključnim dijelom digitalne strategije svake ozbiljne tvrtke. Ako još niste razmislili o implementaciji PWA u svoje poslovanje, sada je pravo vrijeme da istražite sve mogućnosti koje ova tehnologija pruža klikom OVDJE!

Strojno Učenje u Digitalnom Marketingu

Strojno Učenje u Digitalnom Marketingu

Strojno učenje (ML) postaje sve važniji alat u digitalnom marketingu. Ova tehnologija omogućava tvrtkama da prikupe, analiziraju i koriste podatke na način koji do nedavno nije bio moguć. Što je strojno učenje? Strojno učenje je podskup umjetne inteligencije (AI) koji...

Primjena Strojnog Učenja u Web Developmentu

Primjena Strojnog Učenja u Web Developmentu

Strojno učenje, kao grana umjetne inteligencije, posljednjih godina postaje sve važniji dio web developmenta. Integracija strojnog učenja omogućuje stvaranje inteligentnijih, personaliziranih i učinkovitijih web aplikacija koje poboljšavaju korisničko iskustvo i...

Strojno Učenje: Najznačajnija grana UI

Strojno Učenje: Najznačajnija grana UI

Strojno učenje, jedna od najznačajnijih grana umjetne inteligencije, brzo se razvija i nalazi primjenu u brojnim industrijama. Od automatizacije procesa do prediktivne analize, strojno učenje omogućuje računalima da uče iz podataka i donose odluke bez eksplicitnog...

Trendovi AI u  web developmentu za 2025. godinu

Trendovi AI u web developmentu za 2025. godinu

Umjetna inteligencija (UI) dramatično je transformirala industriju web razvoja. Sa sve većim napretkom u tehnologiji strojnog učenja i obrade prirodnog jezika, očekuje se da će 2025. godina donijeti još više inovacija i promjena. Automatizacija dizajna uz pomoć...

Trebate kvalitetnu i povoljnu web stranicu?

Izrada web stranica uz super brzi web hosting. Moderne responzive i povoljne web stranice koje će odgovarati Vašem poslovanju, dati bolje rezultate i privući nove klijente.

Zatražite ponudu

Imate projekt na umu?

Započnimo suradnju i realizirajmo Vašu ideju.

Share This