Nalazite se ovdje: Blue Bear » Vijesti » Grafički dizajn » Korisničko Iskustvo (UX/UI): Ključ Zadovoljstva Korisnika

Korisničko Iskustvo (UX/UI): Ključ Zadovoljstva Korisnika

Korisničko iskustvo (UX) i korisničko sučelje (UI) postali su ključni elementi uspješnog dizajna proizvoda. UX/UI dizajn obuhvaća sve aspekte interakcije korisnika s proizvodom ili uslugom, s posebnim naglaskom na lakoću korištenja, estetiku i zadovoljstvo korisnika.
Autor: Gabrijel Matanović
Objavljeno: 08. srpnja. 2024.
Kategorija: Grafički dizajn
Oznake: Digitalna transformacija | dizajn | grafički dizajn | Joomla | korisničko iskustvo | UX/UI | Web stranica | Wordpress

Korisničko iskustvo (UX) i korisničko sučelje (UI) postali su ključni elementi uspješnog dizajna proizvoda. UX/UI dizajn obuhvaća sve aspekte interakcije korisnika s proizvodom ili uslugom, s posebnim naglaskom na lakoću korištenja, estetiku i zadovoljstvo korisnika.

Korisničko Iskustvo (UX/UI): Ključ Zadovoljstva Korisnika

što je UX/UI dizajn?

Korisničko iskustvo (UX) odnosi se na sveukupni osjećaj korisnika pri korištenju proizvoda ili usluge. To uključuje percepciju korisnika, emocije i stavove prema određenom proizvodu, kao i njegove interakcije s njim. Cilj UX dizajna je stvoriti proizvode koji su korisni, jednostavni za korištenje i zadovoljavajući.

Korisničko sučelje (UI) odnosi se na vizualne elemente i interaktivne dijelove proizvoda. UI dizajn fokusira se na izradu estetski privlačnih i funkcionalnih sučelja koja omogućuju korisnicima da lako navigiraju kroz proizvod. UI dizajneri brinu se o tipografiji, bojama, gumbima, ikonama i općenitom izgledu sučelja.

zašto je UX/UI dizajn važan?

Povećava zadovoljstvo korisnika: Dobro dizajnirano korisničko iskustvo osigurava da korisnici lako mogu ostvariti svoje ciljeve. To povećava njihovo zadovoljstvo i vjerovatnost da će se vratiti i koristiti proizvod ili uslugu ponovno.

Poboljšava funkcionalnost: UX/UI dizajn pomaže identificirati i riješiti probleme u funkcionalnosti proizvoda. Kroz korisničko istraživanje i testiranje, dizajneri mogu otkriti nedostatke i optimizirati proizvod kako bi bolje služio korisnicima.

Povećava konverzije: Kada je korisničko iskustvo pozitivno, korisnici su skloniji kupnji proizvoda, pretplati na uslugu ili drugim oblicima konverzije. UX/UI dizajn može značajno povećati stope konverzije, što izravno utječe na profitabilnost.

Jača lojalnost korisnika: Korisnici koji imaju pozitivno iskustvo s proizvodom ili uslugom imaju tendenciju da postanu lojalni brendu. Oni će češće preporučiti proizvod drugim korisnicima, što pomaže u širenju baze korisnika.

kako poboljšati korisničko iskustvo?

Istraživanje korisnika: Prije nego što započnete s dizajnom, važno je razumjeti tko su vaši korisnici, koje su njihove potrebe i kako koriste vaš proizvod. To možete postići kroz ankete, intervjue, fokus grupe i analizu podataka.

Jednostavnost i intuitivnost: Sučelje treba biti intuitivno i jednostavno za korištenje. Korisnici ne bi trebali trošiti previše vremena na shvaćanje kako nešto funkcionira. Jednostavan dizajn s jasnim uputama može značajno poboljšati korisničko iskustvo.

Konzistentnost: Konzistentan dizajn pomaže korisnicima da se lakše snalaze. Upotreba istih boja, tipografije i stilova kroz cijelo sučelje pomaže korisnicima da se osjećaju ugodno i da brže nauče koristiti proizvod

Povratne informacije korisnika: Uključivanje povratnih informacija korisnika u proces dizajniranja ključno je za stvaranje proizvoda koji stvarno zadovoljava njihove potrebe. Redovito prikupljajte povratne informacije i koristite ih za kontinuirano poboljšanje proizvoda.

Testiranje upotrebljivosti: Testiranje s pravim korisnicima pomaže identificirati probleme u dizajnu prije nego što proizvod izađe na tržište. Usability testovi omogućuju dizajnerima da vide kako korisnici stvarno koriste proizvod i da otkriju gdje se mogu napraviti poboljšanja.

Najbolje prakse za ui dizajn

Jasna hijerarhija: Organizirajte informacije tako da najvažniji elementi budu najistaknutiji. Koristite različite veličine fontova, boje i razmake kako bi korisnici mogli brzo pronaći ono što traže.

Upotreba boja: Boje igraju ključnu ulogu u UI dizajnu. Koristite boje za naglašavanje važnih elemenata i za usmjeravanje korisnika kroz sučelje. Pazite na kontrast kako bi tekst bio čitljiv.

Tipografija: Odaberite čitljive fontove i koristite ih dosljedno. Različite veličine fontova mogu pomoći u stvaranju vizualne hijerarhije i olakšati čitanje.

Prilagodba za mobilne uređaje: Sve više korisnika pristupa web stranicama i aplikacijama putem mobilnih uređaja. Osigurajte da je vaš dizajn responzivan i dobro funkcionira na različitim veličinama ekrana.

Interaktivni elementi: Gumbi, ikone i drugi interaktivni elementi trebaju biti dovoljno veliki i lako uočljivi. Koristite animacije i prijelaze kako bi korisnici imali jasnu povratnu informaciju o svojim radnjama.


Korisničko iskustvo (UX) i korisničko sučelje (UI) ključni su faktori koji mogu odrediti uspjeh ili neuspjeh vašeg proizvoda. Povjeravanje UX/UI dizajna profesionalcima donosi brojne prednosti koje se teško mogu postići bez stručnog znanja i iskustva. Obratite nam se s povjerenjem klikom OVDJE!

Strojno Učenje u Digitalnom Marketingu

Strojno Učenje u Digitalnom Marketingu

Strojno učenje (ML) postaje sve važniji alat u digitalnom marketingu. Ova tehnologija omogućava tvrtkama da prikupe, analiziraju i koriste podatke na način koji do nedavno nije bio moguć. Što je strojno učenje? Strojno učenje je podskup umjetne inteligencije (AI) koji...

Primjena Strojnog Učenja u Web Developmentu

Primjena Strojnog Učenja u Web Developmentu

Strojno učenje, kao grana umjetne inteligencije, posljednjih godina postaje sve važniji dio web developmenta. Integracija strojnog učenja omogućuje stvaranje inteligentnijih, personaliziranih i učinkovitijih web aplikacija koje poboljšavaju korisničko iskustvo i...

Strojno Učenje: Najznačajnija grana UI

Strojno Učenje: Najznačajnija grana UI

Strojno učenje, jedna od najznačajnijih grana umjetne inteligencije, brzo se razvija i nalazi primjenu u brojnim industrijama. Od automatizacije procesa do prediktivne analize, strojno učenje omogućuje računalima da uče iz podataka i donose odluke bez eksplicitnog...

Trendovi AI u  web developmentu za 2025. godinu

Trendovi AI u web developmentu za 2025. godinu

Umjetna inteligencija (UI) dramatično je transformirala industriju web razvoja. Sa sve većim napretkom u tehnologiji strojnog učenja i obrade prirodnog jezika, očekuje se da će 2025. godina donijeti još više inovacija i promjena. Automatizacija dizajna uz pomoć...

Trebate kvalitetnu i povoljnu web stranicu?

Izrada web stranica uz super brzi web hosting. Moderne responzive i povoljne web stranice koje će odgovarati Vašem poslovanju, dati bolje rezultate i privući nove klijente.

Zatražite ponudu

Imate projekt na umu?

Započnimo suradnju i realizirajmo Vašu ideju.

Share This