fbpx
Nalazite se ovdje: Blue Bear » Vijesti » Digitalni marketing » Prodajni Lijevak (AIDA): Ključ za Uspješno Povećanje Prodaje

Prodajni Lijevak (AIDA): Ključ za Uspješno Povećanje Prodaje

Prodajni lijevak, poznat i kao AIDA model, jedan je od najvažnijih alata u svijetu marketinga i prodaje. Koristeći ovaj model, tvrtke mogu učinkovito upravljati svojim prodajnim procesima, bolje razumjeti svoje kupce i povećati stopu konverzije.
Autor: Gabrijel Matanović
Objavljeno: 09. srpnja. 2024.
Oznake: AIDA | Digitalni marketing | poslovanje | prodajni lijevak | Web stranica | Zelena tranzicija

Prodajni lijevak, poznat i kao AIDA model, jedan je od najvažnijih alata u svijetu marketinga i prodaje. Koristeći ovaj model, tvrtke mogu učinkovito upravljati svojim prodajnim procesima, bolje razumjeti svoje kupce i povećati stopu konverzije.

Prodajni-lijevak-AIDA

što je aida model?

AIDA je akronim koji označava četiri ključna koraka kroz koje potencijalni kupac prolazi tijekom kupovnog procesa:

 • A – Awareness (Svijest)
 • I – Interest (Interes)
 • D – Desire (Želja)
 • A – Action (Akcija)

Ovaj model pomaže marketinškim stručnjacima i prodajnim timovima da strukturirano pristupe privlačenju i pretvaranju potencijalnih kupaca u stvarne klijente.

Svijest (Awareness)

Prvi korak AIDA modela je stvaranje svijesti o vašem proizvodu ili usluzi. Ovdje je cilj privući pažnju potencijalnih kupaca i učiniti ih svjesnima postojanja vašeg brenda. To se može postići kroz razne marketinške kanale

 • Digitalni marketing: Korištenje društvenih mreža, Google oglasa, SEO (optimizacija za tražilice), e-mail marketinga i sličnih alata.
 • Tradicionalni marketing: Oglasi u novinama, TV i radio reklame, plakati, brošure.

Primjer: Tvrtka koja lansira novi pametni telefon može koristiti TV reklame i sponzorirane objave na društvenim mrežama kako bi privukla pažnju potencijalnih kupaca.

Interes (Interest)

Nakon što ste privukli pažnju potencijalnih kupaca, sljedeći korak je zadržati njihov interes. U ovoj fazi, ključno je pružiti relevantne informacije koje će dodatno angažirati kupce i održati njihovu zainteresiranost za vaš proizvod ili uslugu.

 • Informativnim sadržajem: Blogovi, vodiči, video prezentacije, webinari.
 • Društvenim dokazom: Recenzije, svjedočanstva zadovoljnih kupaca, studije slučaja.

Primjer: Nastavljajući s primjerom pametnog telefona, tvrtka može objaviti detaljne tehničke specifikacije, usporedne recenzije s konkurentnim modelima te video sadržaj koji prikazuje inovativne funkcionalnosti uređaja.

Želja (Desire)

U ovoj fazi, cilj je stvoriti želju za vašim proizvodom ili uslugom. Potencijalni kupci trebaju osjetiti da vaš proizvod zadovoljava njihove potrebe ili rješava njihove probleme bolje nego bilo koji drugi.

 • Emocionalnim marketingom: Korištenje priča, vizualnih elemenata i emocionalnih poruka koje povezuju proizvod s kupčevim željama i potrebama.
 • Ekskluzivnim ponudama: Popusti, ograničene serije proizvoda, posebne ponude za rane kupce.

Primjer: Tvrtka može stvoriti promotivne video materijale koji prikazuju kako novi pametni telefon poboljšava svakodnevni život korisnika, nudeći posebne popuste za prve kupce ili članove kluba vjernosti.

Akcija (Action)

Posljednji korak AIDA modela je poticanje kupca na akciju. Ovdje je cilj motivirati kupca da poduzme konkretan korak, bilo da se radi o kupovini, prijavi na newsletter, preuzimanju besplatnog sadržaja ili nekoj drugoj konverziji.

 • Jasnim pozivom na akciju (CTA): Dugmad i linkovi s jasnim i poticajnim porukama kao što su “Kupite sada”, “Prijavite se”, “Preuzmite besplatno”.
 • Jednostavnim procesom kupovine: Intuitivna web stranica, jednostavna navigacija, brzi i sigurni načini plaćanja.

Primjer: Na web stranici pametnog telefona, tvrtka može istaknuti gumb “Kupite sada” s atraktivnom ponudom, osiguravajući da je proces kupovine brz i jednostavan.

Prednosti AIDA modela

 • Strukturiran pristup: Pomaže u organizaciji marketinških kampanja na logičan i učinkovit način.
 • Mjerenje uspjeha: Omogućuje praćenje učinkovitosti svake faze i prilagodbu strategije prema potrebama.
 • Bolje razumijevanje kupaca: Pomaže u prepoznavanju i zadovoljavanju specifičnih potreba i očekivanja kupaca.

primjena aida modela u digitalnom dobu

U digitalnom dobu, AIDA model je postao još relevantniji. Digitalni alati i platforme omogućuju preciznije ciljanje i praćenje ponašanja korisnika, što pomaže u optimizaciji svake faze modela.

 • Personalizirani marketing: Korištenje podataka o korisnicima za kreiranje personaliziranih marketinških poruka.
 • Automatizacija marketinga: Korištenje alata za automatizaciju kako bi se pravovremeno slale relevantne poruke.
 • Analitika i optimizacija: Praćenje ponašanja korisnika i optimizacija kampanja na temelju prikupljenih podataka.

AIDA model je ključan alat za sve tvrtke koje žele učinkovito upravljati svojim prodajnim procesima i povećati konverzije. Kako bi saznali više o AIDA modelu i povećali svoje konverzije, obratite nam se s povjerenjem klikom OVDJE!

Optimizacija Performansi Pomoću Umjetne Inteligencije

Optimizacija Performansi Pomoću Umjetne Inteligencije

Brzina i učinkovitost ključni su za uspjeh web stranica i aplikacija. Optimizacija performansi postaje sve važnija. Umjetna inteligencija (AI) nudi inovativna rješenja koja mogu značajno poboljšati performanse sustava, povećati zadovoljstvo korisnika i unaprijediti...

Personalizacija sadržaja Pomoću Umjetne Inteligencije

Personalizacija sadržaja Pomoću Umjetne Inteligencije

U svijetu gdje je konkurencija sve oštrija, personalizacija sadržaja postaje ključni alat za privlačenje i zadržavanje korisnika. Umjetna inteligencija (AI) igra vitalnu ulogu u ovoj transformaciji, omogućavajući tvrtkama da pruže jedinstveno i prilagođeno iskustvo...

Umjetna inteligencija: Sigurnost i Prevencija Prevara

Umjetna inteligencija: Sigurnost i Prevencija Prevara

Sigurnost podataka i prevencija prevara postaju sve važniji aspekti poslovanja. Sve veći broj tvrtki okreće se umjetnoj inteligenciji (AI) kako bi poboljšale svoje sigurnosne protokole i zaštitile se od sve sofisticiranijih oblika prijevara. AI donosi nove mogućnosti...

Implementacija Virtualnih Asistenata u Poslovanje

Implementacija Virtualnih Asistenata u Poslovanje

Tehnologija igra ključnu ulogu u transformaciji poslovanja. Jedan od najnovijih trendova koji sve više postaje neizostavan dio modernih poslovanja je implementacija virtualnih asistenata. Ovi inteligentni sustavi, koji koriste umjetnu inteligenciju (AI) i tehnologiju...

Trebate kvalitetnu i povoljnu web stranicu?

Izrada web stranica uz super brzi web hosting. Moderne responzive i povoljne web stranice koje će odgovarati Vašem poslovanju, dati bolje rezultate i privući nove klijente.

Zatražite ponudu

Imate projekt na umu?

Započnimo suradnju i realizirajmo Vašu ideju.

Share This