CMS

Bilo da trebate izraditi stranicu u obliku bloga, portala ili pak neke specifične namjene, pitanje koje ćete prvo postaviti je "Koji sustav za upravljanje sadržajem koristiti?". Najpoznatiji i naširoko rasprostranjeni open source sustavi za upravljanje sadržajem (CMS platforme) su: Joomla, Wordpress i Drupal.

Svi oni temelje se na PHP-u i MySQL-u te nude širok spektar mogućnosti za korisnike i programere.
Kako bi vam malo olakšali odabir pokušali smo ove sustave usporediti na temelju složenosti instalacije, dostupnosti plugina i predložaka, jednostavnost njihovog korištenja i još mnogo toga.

 

Postupak instalacije (trajanje i složenost)

Drupal
Drupal je evoluirao i proces je prilično jednostavan. Preuzmite datoteke s njihove web stranice, raspakirajte sadržaj i jednostavno ga smjestite u root mapu na svom serveru. Zatim joj pristupite iz vašeg web preglednika (Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari....). Od tog koraka pa nadalje softver radi sam za vas. Ali ne zaboravite, morate sami kreirati bazu podataka za vaše Drupal stranice. Kada započnete postupak instalacije pri ruci će vam trebati korisničko ime i lozinka baze podataka.

Joomla
Joomla, baš kao i Drupal zahtijeva od vas unaprijed generiranu bazu podataka koju treba navesti tijekom instalacije. Proces instalacije i Joomle i Drupala je sličan, međutim Joomla nudi nekoliko dodatnih mogućnosti tijekom instalacije. Na primjer, možete odabrati hoće li vaša stranica biti odmah dostupna za javnost ili ne. Ako ste jedan od onih koji žele sve detaljno prvo urediti i pregledati ovo je savršena opcija za vas. Također, kao sigurnosna značajka, zahtijeva se uklanjanje instalacijske mape nakon samog procesa instalacije.

Wordpress
Wordpress traži iste informacije kao i druga dva spomenuta alata, ali to je lijepo skriveno iza dvije faze instalacije. Prvi dio je stvaranje config.php datoteke (koja sadrži sve informacije o bazi podataka, korisničko ime i lozinka baze podataka i drugo), a kada se stvori ta datoteka potreban je jedan klik za instalaciju Wordpressa. Ako već imate config.php datoteku spremnu (iz prethodne instalacije) nema potrebe za ovim korakom. Instalacijski postupak automatski traži datoteku i vodi vas na stvaranje config.php datoteke samo ako nije prisutna.

 

Raspoloživost dodataka i predložaka

Drupal
Njihova službena stranica je jedino mjesto na kojoj možete potražiti dodatke, teško ćete pronaći nešto za Drupal na drugim stranicama.

Joomla
Postoje mnoge stranice specijalizirane za izradu gotovih predložaka koje imaju zavidan broj dostupnih templatea za Joomlu.

Wordpress
Čak i na drugim stranicama postoje mnoge teme i predlošci za Wordpress.

 

Jednostavnost korištenja

Drupal
Drupal nudi neke vrlo važne značajke na jednostavnom i osnovnom korisničkom sučelju (UI). Nakon što se prijavite u administraciju, imate traku izbornika na vrhu, koji prikazuje sve bitne stavke vaše stranice. Tu je sadržaj izbornika, koji vam pokazuje popis svih sadržaja i komentara na vašoj stranice i omogućuje vam da upravljate njima. Ostali linkovi u izborniku su također vrlo intuitivni: Content, Structure, Appearance, Modules, Configuration, Reports. Sa samim nazivom se već može odrediti što se gdje nalazi.

Joomla
Postoji mnogo izbornika, vertikalnih i horizontalnih. Kada malo bolje pogledate možete prepoznati da je izbornik na lijevoj strani samo zbirka važnih linkova iz glavnog menija na vrhu. Kao i kod Drupala, Joomla navodi sve bitno kao različite stavke izbornika, a ispod svake stavke padajući izbornik s više linkova. Sveukupno sučelje Joomla administracije je mnogo više uglađenije i profinjenije u odnosu na Drupal, a također pruža mnogo veću kontrolu nad samom web stranicom. U Joomli ćete pronaći puno buttona i linkova za isto odredište, što će zahtijevati da ipak s vremena na vrijeme bacite oko na dokumentaciju.

Wordpress
Wordpress je stvoren da bude jednostavan i lagan za korištenje. Sučelje je minimalno i koristi lako razumljive izraze, koji čine veliku razliku početnicima. Ovaj CMS je idealan za korisnike s malo ili nimalo tehničke pozadine, ili za male web stranice kojima su potrebne česte izmjene.

 

Prilagodba i nadogradnja

Drupal
Jedini način za nadogradnju instalacije Drupala je to učiniti ručno. Potrebno je napraviti backup stare datoteke i podataka, instalirati najnoviji Drupal paket, i zamijeniti sve stare datoteke osim mape koja sadrži teme i druge podatke. To može zvučati kao težak zadatak za nekoga novog u ovom poslu. Uvijek postoji određeni rizik gubitka podataka, osim ako ste stručnjak ili ste unajmili stručnu pomoć. I naravno da bi prilagodili izgled stranice, morati ćete opet instalirati novi plugin koji vam omogućuje uređivanje.

Joomla
Joomla podržava nadogradnju jezgre iz administracije. Svaki put kad se prijavite u administraciju vaše Joomla web stranice dobivate obavijest o mogućim nadogradnjama svih dodataka i Joomle. Neki dodaci i komponente onemogućuju ovu metodu ažuriranja. Druga metoda je da ručno ažurirate datoteke.

Wordpress
Wordpress kao i Joomla podržava online ažuriranja putem administracijskog sučelja. Wordpress vas obaviještava da su nova ažuriranja dostupna, te ako želite, dovoljno je samo kliknuti na ažuriranja i automatizam će odraditi svoje! Naravno, uvijek možete na dobar staromodni način ručno obaviti ažuriranja. 

 

Najnovije

09 Kolovoz 2019
02 Kolovoz 2019
26 Srpanj 2019
23 Srpanj 2019

Istaknuto

16 Srpanj 2019

NEWSLETTER

Nove vijesti, aktualne ponude i ostalo

Prijavite se za naš newsletter